Welkom bij RobocupJunior

Doe mee!

Afdrukken E-mailadres

Scholieren vinden het bouwen en programmeren van eigen robots voor een wedstrijd leuk, stimulerend, spannend en bevredigend, maar er valt ook enorm veel van te leren. Door mee te doen vergroot je je kennis op het gebied van wetenschap, techniek en wiskunde, terwijl je spelenderwijs met geavanceerde informatie-technologie bezig bent.

Wie kunnen er mee doen?

De RoboCup Junior wedstrijden zijn open voor alle Nederlandse basisscholen en middelbare scholen voor scholieren van 9 tot 19 jaar. Ook VMBO scholen en andere instellingen zijn welkom om mee te doen met de wedstrijden.

De competitie is onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen van basisonderwijs (PO), voortgezet onderwijs onderbouw (VO) en voortgezet onderwijs bovenbouw (VB). Er zijn wedstrijden in Dansen, Redden en Voetbal.

Als je school niet meedoet kan je team ook buiten de school om inschrijven.

Wat heb je nodig?

Natuurlijk heb je materiaal nodig om robotjes te bouwen en te programmeren. Materiaal wordt door de school aangeschaft of je gebruikt je eigen materiaal. Daarbij mag je alles gebruiken wat er maar te koop is, zoals de LEGO MindStorms samen met NXT-G of EV3-G, LeJos of andere software. Maar ook kits zoals Fischer techniek of andere robots kunnen worden gebruikt. Er mag dus gebruik worden gemaakt van elke soort robot en software, maar Lego is in Nederland favoriet.
Toegang tot het internet om informatie uit te wisselen met andere scholieren wordt aanbevolen. Kijk ook op het forum om contact op te nemen met leerlingen die al eerder hebben meegedaan.

Kennisniveau?

Teams die mee willen doen hebben geen specifieke kennis of eerdere ervaring nodig, maar er zijn cursussen voor docenten en scholieren waar wordt uitgelegd hoe je een robot voor RoboCup Junior kunt bouwen en programmeren. Cursussen worden georganiseerd in samenwerking met CMA.

Hoe kan je inschrijven?

Om mee te kunnen doen met RoboCup Junior moet je de volgdende stappen uitvoeren:

  • Vraag je school om zich in te schrijven via het aanmeldingsformulier of schrijf je in als team als je school niet meedoet.
  • Kies een wedstrijd waaraan je wilt meedoen.
  • Schaf apparatuur aan om een robot te bouwen.
  • Bouw een robot voor deze wedstrijd.
  • Programmeer je robot.
  • Doe mee aan oefenwedstrijden op school.
  • Doe mee aan de landelijke kampioenschappen in het Science Centre Delft.

Na ontvangst van het aanmeldingsformulier nemen wij contact op.

Kosten?

De scholen schaffen zelf materiaal aan voor de bouw van de robots.
Afhankelijk van wat voor soort robot wordt gekozen, bedragen de kosten hiervan tussen de € 200 en € 500 per team. Verder is er voor deelname aan wedstrijden een inschrijfgeld van € 100 per team verschuldigd. Indien een team mee wil doen met internationale wedstrijden of met de wereldkampioenschappen zullen er extra kosten zijn voor inschrijving, reis- en verblijfkosten. Deze verschillen zijn afhankelijk van de plaats waar de wedstrijden worden gehouden. In 2016 worden de WK gehouden in Leipzig.