Welkom bij RobocupJunior

Nieuwsbrief Juni 2009
Onderwerp: Nieuwsbrief Juni 2009
Verzenddatum: 0000-00-00 00:00:00
Mail nr #: 9
Inhoud:
Robocup Nieuwsbrief
RoboCup Junior 2009 – Nieuwsbrief 4

Inschrijvingen

De inschrijving is gesloten en de eindstand is:

Dansen: 20 teams – 14 PO, 6 VO

Rescue: 43 teams – 6 PO, 22 VO, 4 VB, Tegels: 6 VO, 5 VB

Voetbal: 23 teams – 1 PO, 5 VO, 11 VB, 2:2 6

Totaal: 86 teams

Ontwerp: 3 Teams hiervan doen mee aan de ontwerp wedstrijd

Aanwijzingen voor teams

Algemeen

Zorg dat je robots, computers, opladers, batterijen, kabels etc. meebrengt naar NEMO. In NEMO zijn geen reserve onderdelen of batterijen verkrijgbaar. Ieder team krijgt een eigen tafeltje, waarop je een PC en je robotje kunt voorbereiden. We hebben in totaal 90 tafeltjes beschikbaar en door de grote drukte is de ruimte beperkt. Zorg dat bij grote teams niet iedereen om het tafeltje heen gaat zitten, daar is onvoldoende plaats voor.

Breng ook eventuele verlengsnoeren en verdeeldozen mee. Iedere tafel heeft één aansluitpunt voor elektriciteit. Heb je er meer nodig, dan neem je zelf een verdeeldoos mee. Teams worden verondersteld hun robots geheel zelfstandig te hebben gebouwd en geprogrammeerd. Begeleiders mogen hier niet meer mee helpen in NEMO. De begeleiders hebben daarom een aantal banken ter beschikking op de balustrade in de voorbereidingsruimte, waar ze kunnen zien waar de leerlingen mee bezig zijn. Hun voornaamste taak tijdens deze dag is te kijken wat hun teams presteren, te proeven van de sfeer bij de wedstrijden en te zorgen dat er geen materialen uit de voorbereidingsruimte worden ontvreemd.

Dansen. Breng de muziek voor je voorstelling mee op CD of een USB stick. Zorg ervoor dat duidelijk is aangegeven voor welke school en welk team dit geldt. Zorg ook voor een reservekopie. Je voorstelling mag je ook opluisteren met video of een presentatie. Neem die mee op USB stick of CD in een formaat dat op een PC kan worden afgedraaid. Een Powerpoint presentatie, een videoclip of een animatie is allemaal toegestaan. Het dansveld is dit jaar ongeveer 5 x 3 meter dus iets kleiner dan vorig jaar), heeft een MDF ondergrond met oneffenheden van 3 mm en is op een verhoging van 20 cm geplaatst. Het podium waarop het veld ligt is 6 x 4 meter. Zorg er voor dat je robot niet van het podium afrijdt.

Voetbal 1:1. Wordt dit jaar in de grote theaterzaal gehouden samen met de Rescue wedstrijden. Zorg ervoor dat je vóór de wedstrijden je robots kalibreert. Het licht in deze zaal is niet overal even sterk. Er wordt op vijf velden tegelijk gespeeld in een competitie. Zorg dat je team op tijd klaar staat.

Voetbal 2:2. Wordt gespeeld in de Da Vinci zaal. Ook hier geldt zorg dat je robots gekalibreerd zijn.

Rescue en Rescue Tegels. Bij de rescue wedstrijden op het groene veld worden de punten geteld volgens de spelregels die op de site te vinden zijn. Voor teams die hetzelfde puntenaantal halen wordt de tijd gerekend tot aan het moment dat het blikje het moeras heeft verlaten. Teams uit de VB categorie, die het blikje ook mee terug willen nemen krijgen daarvoor extra punten. Geef dit van te voren door aan de scheidsrechters.

Bij de tegelvelden bestaat ook de mogelijkheid om het blikje op een verhoging te plaatsen. Teams die dit kunnen verdienen extra punten. Geef van te voren aan de scheidsrechters aan of je dit gaat doen.

Ontwerp Wedstrijd

De teams die zich hebben ingeschreven voor de ontwerp wedstrijd

maken een poster van maximaal 100x70 cm (staand) die in NEMO zal worden opgehangen. Tussen de finales en de prijsuitreiking kunnen de teams bij hun posters in de Foyer naast de wedstrijdzalen hun robots demonstreren en uitleggen, wat er bijzonder is aan hun robots. Je mag de poster zelf maken en meebrengen op 6 juni, maar kunt hem ook elektronisch opsturen, zodat we hem voor je kunnen afdrukken. Sturen naar info@robocupjunior.nl.

Wedstrijdschema en Teamnamen

De definitieve wedstrijdschema’s zijn opgesteld en worden naar alle deelnemende teams verstuurd. Let goed op de begintijden en zorg dat de teams op tijd klaar staan. Als er nog geen teamnamen zijn doorgegeven, doe dit dan alsnog naar info@robocupjunior.nl. Controleer of de deelnemersaantallen kloppen, anders kom je straks toegangskaarten te kort.

RoboCup Junior 2009

Organisatie wedstrijden in NEMO

Op 6 juni (de wedstrijddag) opent de aanmelding voor de scholen om 9:15 uur. Vanaf 9:30 uur kunnen de teams oefenen in de verschillende wedstrijdruimtes. De wedstrijden Voetbal 1:1 starten al om 10:00 uur, de wedstrijden Dansen en Voetbal 2:2 starten om 10:30 uur. Rescue start om 11:00 uur. Doordat we dit jaar 86 teams hebben die meedoen is er dus een strak tijdschema. Zorg dat je team op tijd voor de wedstrijd aanwezig is. Als een team zich te laat bij de wedstrijden meldt, worden er geen punten toegekend voor die wedstrijd. Bij voetbal en rescue komen de beste teams in de finale terecht. Bij dansen bepaalt de jury wie de beste show heeft laten zien.

Bij de aanmelding krijgen de deelnemers en begeleiders een toegangspenning. Voor de deelnemers worden er T-Shirts uitgedeeld. De deelnemers en begeleiders krijgen tevens een lunchbon die in de voorbereidingsruimte wordt uitgedeeld. Er worden twee extra kaartjes per team voor toeschouwers uitgedeeld. Vanwege het grote aantal deelnemers wordt het aantal toeschouwers per team beperkt. Er kunnen wel extra kaarten worden gekocht bij de kassa van NEMO voor bezoekers.

Ontwerpwedstrijd met Regionaal TechnoCentrum Amsterdam (RTCA)

Nieuw dit jaar is de Ontwerpwedstrijd. De Ontwerpwedstrijd is een extra onderdeel waaraan alle RoboCup junior robots kunnen meedoen. Bij de Ontwerpwedstrijd staan de gevonden oplossingen (ontwerpen) bij het bouwen van de robots, de gebruikte techniek en de manier waarop de robots zijn geprogrammeerd, centraal. De robots die meedoen met de Ontwerp Wedstrijd kunnen ook gewoon meedoen met de andere wedstrijden!

Voor de Ontwerpwedstrijd zal een jury zich aan de hand van door de teams gemaakte posters verdiepen in de robots en zich afvragen: heeft het team oplossingen gevonden om de robot beter/sneller/efficiënter te maken? Voorbeelden hiervan zijn een hardwarematige aanpassing waardoor de robot sneller beweegt of nieuwe bewegingen kan maken. Of een ander gebruik van de iconentaal wat het mogelijk maakt om op een andere manier te programmeren. Of een nieuw ontwikkelde toepassing die bij voetbal gebruikt kan worden om te schieten of een schijnbeweging te maken. De jury gaat dus op zoek naar nieuwigheden, technische ontwerpen en goede ideeën. Om mee te kunnen doen vragen we de teams om een poster te maken waarop

1) wordt uitgelegd wat er nieuw/anders/beter is aan de robot

2) waarom voor deze aanpassing/dit ontwerp is gekozen en

3) hoe het team deze aanpassing tijdens het bouwen van de robot heeft toegepast.

Wil je nog meedoen met de ontwerpwedstrijd, stuur dan een mailtje naar info@robocupjunior.nl. De poster wordt op een centrale plaats in NEMO opgehangen. In de pauze tussen de finales en de prijsuitreiking wordt er gevraagd bij de poster een demonstratie te verzorgen om bezoekers en jury uit te leggen (of te laten zien!) waarom juist jullie robot de Ontwerp Wedstrijd moet winnen. Dit onderdeel wordt in samenwerking met het Regionaal TechnoCentrum Amsterdam (RTCA) georganiseerd.

Hoe kom je bij NEMO

Het gemakkelijkst is om naar het Centraal Station van Amsterdam te reizen. Daar loop je in de richting van het busstation en in de verte zie je NEMO al liggen. Loop over de lange loopbrug langs het water. Let op wat dit is een fietspad met aan beide kanten een smalle strook voor voetgangers. Je komt dan vanzelf bij NEMO aan.

Er is bij NEMO vrijwel geen parkeerplaats. Kom je met de auto, dan is parkeren op het Waterlooplein het gemakkelijkst onder het MuziekTheater, en loop dan richting IJ-tunnel, waar je NEMO vanzelf ziet liggen. Ook met de Metro kun je ofwel naar het Centraal Station gaan of uitstappen bij het Waterlooplein. De loopafstand is in beide gevallen ongeveer 15 minuten.

Bestuur Stichting RoboCup Junior Nederland

Peter van Lith - Voorzitter

Joop Braber – 1e Secretaris

Siebren de Vries – 2e Secretaris

Simon Kalf – Penningmeester[SUBSCRIPTIONS]