Welkom bij RobocupJunior

Nieuwsbrief Januari 2010
Onderwerp: Nieuwsbrief Januari 2010
Verzenddatum: 0000-00-00 00:00:00
Mail nr #: 10
Inhoud:
Robocup Nieuwsbrief

RoboCup Junior 2010 – Nieuwsbrief 1

Inschrijvingen Nederlandse Kampioenschappen 29 mei 2010

Er zijn momenteel de volgende inschrijvingen binnengekomen:

Dansen: 7 teams

Rescue: 29 teams

Voetbal: 5 teams

Veel van de scholen die ook in 2009 hebben meegedaan hebben zich nog niet ingeschreven. Doe dat vlug, want de inschrijvingen sluiten per eind februari.

Ter vergelijking: in 2009 deden er in NEMO de volgende teams mee:

Dansen: 19 teams – 14 PO, 5 VO

Rescue: 30 teams – 5 PO, 15 VO, 2 VB, Tegels: 5 VO, 3 VB

Voetbal: 18 teams – 1 PO, 4 VO, 10 VB, 2:2 3

Totaal: 67 teams

In 2009 hadden aanvankelijk 95 teams zich ingeschreven. Uiteindelijk hebben 28 teams weer afgezegd, waarvan 19 teams in de week vóór de wedstrijden. Daardoor hebben wij de wedstrijdschema’s op het laatste moment nog moeten aanpassen en moesten de tijden voor de wedstrijden veranderd worden. Het blijkt dus dat ruim 25% van de scholen die mee willen doen zich onvoldoende heeft voorbereid en pas in het allerlaatste stadium besluit om van deelname af te zien. Dat veroorzaakt grote problemen voor de organisatie, waarvoor wij na de wedstrijddag van verschillende kanten klachten krijgen. Dat gaan we in 2010 dus anders aanpakken.

Daarom gaan we dit jaar de inschrijvingen beter controleren en ook de betalingen door de scholen eerder innen. Afzeggingen na de inschrijfperiode krijgen het inschrijfgeld niet teruggestort.

WK 2009 en 2010

De winnende teams van 2009 zijn genomineerd om mee te doen met de WK in juni dit jaar in Singapore. Vanwege de hoge kosten hebben zich nog geen teams aangemeld en omdat de inschrijftermijn op 10 januari sluit, zullen er dit jaar dus geen Nederlandse teams meedoen aan de WK.

Volgend jaar worden de WK gehouden in Istanbul. Teams die van plan zijn om in 2010 te gaan winnen en mee willen naar de WK 2011 doen er verstandig aan om alvast op zoek te gaan naar sponsors. Zoals gebruikelijk betaalt RoboCup Junior de inschrijfkosten. De teams zorgen zelf voor de reis- en verblijfkosten.

Spelregels 2010

De RoboCup organisatie publiceert binnenkort de nieuwe spelregels. Voor de wedstrijden in NEMO betekent dat enkele kleine wijzigingen. In Nederland spelen we alleen voor Voetbal 2:2 volgens de internationale spelregels. Alle andere wedstrijden worden gespeeld volgens de Australische spelregels. De spelregels worden eind januari aangepast op de site geplaatst. De belangrijkste veranderingen zijn:

  • De robots mogen groter zijn dan voorgaande jaren. Voor alle wedstrijden geldt dat de robots moeten passen in een cilinder van 22 x 22 cm. Voor aanvang van de wedstrijden worden alle robots gecontroleerd op afmetingen en krijgen een sticker ter goedkeuring. Robots zonder sticker mogen niet meedoen met de wedstrijden. Deze afmetingen gelden voor de robot met alle eventuele uitstekende onderdelen volledig uitgeklapt.
  • Voetbal 2:2 gebruikt in 2010 voor het eerst de international spelregels volgens de categorie A. De afmetingen van het veld zijn hetzelfde gebleven, alleen is de ondergrond groen en hebben de doelen een gele en blauwe kleur. Het gebruik van camera’s, kompas en speciale balsensoren is toegestaan. Daarnaast zal de nieuwe infrarood bal gebruikt worden. Dat kan voor sommige teams betekenen dat ze deze nieuwe bal moeten bestellen. De bal kan via RoboCup Junior worden aangeschaft.

Voetbal

Er zijn twee varianten van voetbal: 1 tegen 1 en 2 tegen 2. De materialen voor 1:1 voetbal kunnen bij CMA worden besteld. Bij deze variant wordt gebruik gemaakt van een bal van 8cm (oplaadbaar) of een wat kleinere, niet oplaadbare bal. Deze ballen kunnen gebruikt worden samen met de standaard Lego lichtsensor. De afstand waarop de bal kan worden gedetecteerd is hiermee minder dan 50 cm en de invloed van omgevingslicht is belangrijk. Deze wedstrijden worden niet bij de wereldkampioenschappen gespeeld. Teams die in deze categorie winnen, zullen in het jaar daarop eerst mee moeten doen met de 2:2 wedstrijd.

De 2:2 wedstrijden worden op een ander veld gespeeld en maken gebruik van een andere bal. Deze bal straalt zogenaamd gemoduleerd licht uit waardoor een veel grotere afstand kan worden bereikt en de invloed van daglicht wordt vermeden. Om deze bal te kunnen gebruiken is een speciale nieuwe IR sensor nodig, die door Lego en door CMA wordt verkocht. Deze bal en sensor zijn duurder dan de standaard versies. De nieuwe bal kan via een schakelaartje worden aangepast en kan zowel voor de 1:1 als de 2:2 wedstrijden worden gebruikt.

Het 2:2 veld wordt niet verkocht en wordt over het algemeen door de scholen zelf gebouwd. De ondergrond is niet meer verlopend van zwart naar wit, maar bestaat uit groen tapijt, zoals beschreven in de spelregels voor de 2:2 wedstrijden. De robots die we bij de WK zien zijn over het algemeen veel

sneller en krachtiger dan de robots die bij de 1:1 worden gebruikt, waarbij Lego robots sterk in het nadeel zijn. Ze zijn langzaam en worden gemakkelijk door de krachtige tegenstanders beschadigd.

RoboCup Junior helpt teams die een eigen robot willen bouwen hierbij in het ItsLab van de Universiteit van Amsterdam als onderdeel van het educatieve programma.

Video registratie

Op de site staat momenteel een korte video samenvatting van de wedstrijddag. Tijdens de zomervakantie is het beeldmateriaal gemonteerd en is er een DVD gemaakt die bij RoboCup kan worden besteld. Kijk op onze website voor nadere informatie over beschikbaarheid en bestellingen. De prijs van de DVD is 15 Euro inclusief verzendkosten. Voor deelnemers aan voetbal 2:2 zijn met name de beelden van de WK leerzaam, omdat daarop ook te zien is hoe krachtig veel van de buitenlandse robots zijn.

De foto’s staan als diashow ook op de DVD en kunnen eventueel ook op CD worden besteld tegen een bedrag van 10 Euro.

Op de DvD zijn de volgende onderwerpen opgenomen:

Introductie: 5 min

Voetbal: 14 min

Rescue: 17 min

Dansen: 24 min

Foto’s: 2 min

WK Graz 2009: 26 min

Opmerkingen van ouders en scholen

Verschillende ouders waren ontevreden over de organisatie van de prijsuitreiking. Door de grote toeloop van bezoekers werd de maximale capaciteit van de filmzaal van 190 personen ver overschreden. Daarom werd besloten om de leerlingen in de filmzaal de prijsuitreiking te laten volgen en de ouders in de theaterzaal, waar ze de activiteiten via een camera konden volgen. Dat bleek echter geen succes te zijn.

Daarom gaan we in 2010 de prijsuitreiking per soort wedstrijd doen op verschillende tijdstippen, zodat iedereen zoveel mogelijk bij de uitreiking van de eigen teams aanwezig kan zijn. Dat betekent ook een aanpassing in de wedstrijdschema’s. Dansen komt dan als eerste aan de beurt en voetbal als laatste.

Bestuur Stichting RoboCup Junior Nederland

Peter van Lith - Voorzitter

Joop Braber – 1e Secretaris

Siebren de Vries – 2e Secretaris

Simon Kalf – Penningmeester

[SUBSCRIPTIONS]