Welkom bij RobocupJunior

Nieuwsbrief 2012 nr 1
Onderwerp: Nieuwsbrief 2012 nr 1
Verzenddatum: 2012-01-15 22:20:45
Mail nr #: 16
Inhoud:
Robocup Nieuwsbrief

Nieuwsbrief RCJr 2012 nummer 1

Evenementen 2012

In 2012 worden er twee evenementen georganiseerd waar RoboCup Junior teams aan kunnen deelnemen.

  • Op 28 en 29 april in Eindhoven tijdens de Dutch Open
  • Op 2 Juni de Nationale Kampioenschappen in Science Center NEMO.

Dutch Open Eindhoven

De Dutch Open wedstrijden worden georganiseerd door de TU/e in samenwerking met de gemeente Eindhoven. Bij deze internationale wedstrijden komen teams vanuit verschillende landen om deel te nemen aan de RoboCup wedstrijden, voetbal Midsize League en de RoboCup@Home wedstrijden. Dit zijn teams van universiteiten en we hopen daar deelnemers uit Duitsland, China, Italië en Nederland aan het werk te zien. RoboCupJunior neemt deel met teams uit Duitsland, Italië, België en Nederland. De wedstrijden die daar gespeeld worden zijn voetbal 2:2 en Rescue Arena. Voor het eerst spelen we daar ook een nieuwe wedstrijd: RoboCupJunior at Home. De Junior wedstrijden worden gespeeld op zaterdag 28 en zondag 29 april met demonstraties op de 27e. Deze internationale wedstrijden zijn uitsluitend bedoeld voor deelnemende teams met leerlingen van 15 – 19 jaar. De beste Nederlandse teams kwalificeren zich tijdens deze wedstrijden voor de WK in 2013.

Voor scholen die meedoen aan RoboCup Junior maar niet meedoen met de Dutch Open wedstrijden is het wel zeer interessant om in Eindhoven een kijkje te komen nemen. Daar treden ook de RoboCup teams van universiteiten aan met voetballende en huishoudelijke robots en dat is indrukwekkend om te zien. Het Nederlandse voetbalteam van de TU Eindhoven is al enkele jaren achtereen tweede geworden bij de WK.

RoboCupJunior in NEMO

Op 2 juni worden in NEMO de nationale kampioenschappen gehouden. Hier worden dan uitsluitend wedstrijden gespeeld, die niet op de WK voorkomen, zoals Voetbal 1:1 en Rescue met het groene veld en Dansen. Deze wedstrijden zijn uitsluitend bedoeld voor deelnemende scholenteams met leerlingen van 9-15 jaar. Over de wedstrijden in NEMO volgen later meer details.

Inschrijvingen wedstrijden 2012

De inschrijving voor de Dutch Open en de Nationale kampioenschappen zijn geopend. Aanmelden kan via de websites. Let op, er zijn twee inschrijfprocedures, een voor de Dutch Open in Eindhoven (via www.robocupdutchopen.nl) en een voor de Nationale Kampioenschappen (via www.robocupjunior.nl ).

Comenius Project

Vanuit Duitsland ontvingen wij het verzoek of er Nederlandse teams interesse hebben om deel te nemen aan het Europese Comenius project. In dit project wordt internationale samenwerking tussen scholen die meedoen met RoboCup Junior gestimuleerd. Scholen kunnen binnen dat project bezoeken brengen aan teams in andere landen en materialen aanschaffen. Voor verdere inlichtingen even een mailtje naar info@robocupjunior.nl

DvD

De DvD van de wedstrijden in NEMO van 2011 is klaar en kan besteld worden door een mailtje te sturen naar info@robocupjunior.nl. De kosten inclusief verzending bedragen € 20.

WK 2012

In januari vinden de inschrijvingen plaats voor de WK in Mexico. De Nederlands teams die in NEMO in 2011 als hoogste zijn geëindigd zijn gekwalificeerd voor deelname aan de WK en kunnen zich inschrijven voor de loting. Van iedere categorie mogen we één team inschrijven, dus Dansen, Rescue Arena en Voetbal 2:2 lightweight. Teams die willen deelnemen dienen sponsors te zoeken om de kosten voor deelname te dekken. Teams die zich willen aanmelden doen dat uiterlijk 30 januari per eMail naar info@RoboCupJunior.nl. De definitieve toewijzing van teams voor de WK wordt in april bekend gemaakt door de internationale RoboCup Federatie.

RoboCupJunior@Home

De laatste jaren worden de RoboCup@Home (at Home) wedstrijden steeds populairder. Bij deze wedstrijd is het doel een robot te bouwen die huishoudelijke taken kan vervullen. De wedstrijd wordt gespeeld in twee rondes. In de eerste ronde moeten alle robots enkele voorgeschreven taken uitvoeren en de robots die dit geheel volbrengen gaan door naar de tweede ronde. Deelnemers kunnen kiezen uit een aantal opdrachten, waarbij punten te verdienen zijn. Door zelf een scenario samen te stellen uit deze opdrachten bepaalt het team zelf hoeveel punten ze denken te kunnen scoren.

De Junior versie van @Home wordt gespeeld met de Rescue Arena, die dit keer een huis met twee verdiepingen voorstelt, waarin lijnen aanwezig zijn en objecten zijn opgesteld. De opdrachten hebben te maken met het navigeren door het huis, het zoeken naar objecten, het detecteren en volgen van bewegende objecten, het verplaatsen van objecten en het herkennen en uitvoeren van commando’s. De spelregels voor deze nieuwe wedstrijd worden in januari bekend gemaakt.

Rescue Arena

De Rescue Arena wedstrijd kan gezien worden als de voorloper van de nieuwe RoboCupJunior@Home wedstrijd. Daarbij worden nieuwe tegels gebruikt (zie plaatje hieronder), die besteld kunnen worden door een mailtje te sturen naar info@robocupjunior.nl. De kosten voor een complete set van 32 tegels bedragen € 60 ex btw, inclusief verzendkosten. Deze tegels worden ook gebruikt voor de RoboCupJunior@Home wedstrijd. Teams kunnen op school gewoon gebruik blijven maken van de oudere tegels, het grootste verschil is de tegel met de vierkante bochten.

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet.

Nieuw lesmateriaal en software

Van al het lesmateriaal voor de doorlopende leerlijn en de NLT modules Robotica is een nieuwe versie beschikbaar. Het materiaal is te vinden in de download sectie van de website. Bestaande gebruikers kunnen een CD met de nieuwe software aanvragen. Voor het gebruik van de nieuwe versie is een upgrade van de dongles noodzakelijk. Oude dongles kunnen gratis worden omgeruild voor het nieuwe type. Nieuw in deze versie is de introductie van een server dongle, waarmee 5 robotjes kunnen worden geprogrammeerd via het netwerk van de school.

Spelregels 2012

Voor alle wedstrijden komen in januari nieuwe spelregels beschikbaar. Deze zullen in de loop van januari op de site worden geplaatst. Voetbalteams die aan de WK willen deelnemen dienen rekening te houden met een verdere gewichtsreductie van de robots in de LightWeight klasse. Daarnaast spelen we in 2012 op de WK in Mexico voor het eerst 6 tegen 6 robotjes met gecombineerde ‘SuperTeams’. Dit is een vervanging van de huidige SuperTeam competitie voor voetbal en geldt uitsluitend voor de deelnemers aan de WK wedstrijden.

Cursussen

Cursussen voor RoboCup deelnemers, docenten die de NLT module robotica willen opstarten of leerlingen die een masterclass willen volgen kunnen op afspraak een cursus boeken. Aanmelden via een mailtje naar info@RoboCupJunior.nl. Cursussen worden gegeven in Amsterdam of op school en worden in 2012 uitsluitend op afspraak gegeven.

[SUBSCRIPTIONS]