Voor alle drie onderdelen van de RoboCupJunior—dans, voetbal en redden—geldt dat je alle robot- en programmeersets mag gebruiken die je maar wilt. Deze pagina geeft een overzicht van de dingen die er zijn, maar is alleen ter informatie. Als jij al heel goed kunt programmeren in iets anders, ga ervoor!

Micro:bit (links) met line follower buggy (midden) of move buggy (rechts)


Kosten: ca. 50 euro
Programmeeromgeving: Visuele blokkentaal, JavaScript of Python (zonder extra moeite)
Omschrijving: De micro:bit is een klein computertje dat gemaakt is door de BBC. Alle kinderen in Engeland hebben er vorig jaar eentje gekregen om mee te programmeren, en ook in Nederland werken er al best wat scholen mee.
Voordelen en nadelen: De micro:bit kost maar 20 euro wat ‘m erg toegankelijk maakt, het buggy onderstel kost nog eens 30 euro. Voor dans zou je zelfs zonder het onderstel kunnen werken, de micro:bit module zelf beschikt over 25 ledjes en een bewegingssensor. Naai ‘m op je trui en laat de lichtjes op de muziek aan en uit gaan en je hebt je eerste performance! Ook voor een lijnvolger op de micro:bit kun je zo voorbeelden vinden.
Bestellen kan oa via: De maakotheek

Arduino

Kosten: ca. 150 euro
Programmeeromgeving: Eigen programmeeromgeving wat op C lijkt.
Omschrijving: De Arduino is een klein computertje dat is ontwikkeld voor mensen met een doe-het-zelf project. Je kunt er heel veel verschillende onderdelen en sensoren op aansluiten. De Arduino is namelijk zodanig ontwikkeld om zoveel mogelijk verschillende onderdelen van verschillende makers te kunnen gebruiken.
Voordelen en nadelen: Een mega voordeel van de Arduino is dat heel veel mensen er gebruik van maken. Je kunt dus bij veel mensen terecht met je vragen. Zo kun je online veel voorbeelden van bepaalde programma’ s, zoals lijnvolgen, vinden. Een ander voordeel is dat je kunt kiezen uit verschillende Arduino’s, je kunt dan kiezen voor een grotere Arduino waar je meer sensoren op kan aansluiten of juist een kleinere Arduino om je robot simpel te houden.

VEX IQ


Kosten: 250 euro
Programmeeromgeving: RoboC
Omschrijving: Vex IQ lijkt op Lego Mindstorms (zie onder) en is een set waar onderdelen, sensoren en motoren in zitten, genoeg om verschillende robots te maken.
Voordelen en nadelen: Naast robotonderdelen bevat de set ook een afstandsbediening. Dat kan heel handig zijn om je robot te testen maar is natuurlijk niet toegestaan in de RCJ wedstrijden! De set is voordeliger van prijs van Lego Mindstorms maar vergelijkbaar in wat je ermee kunt. Ook voor Vex kun je zo aan de slag met een lijnvolgprogramma in RoboC.
Bestellen kan oa via: De maakotheek

Lego Mindstorms 


Kosten: ca. 350 euro
Programmeeromgeving: Visueel (eigen omgeving). Andere talen zoals Python zijn ook mogelijk, maar dat vereist wel wat kennis om dat erop te krijgen.
Omschrijving: Mindstorms is een LEGO set waar alles al in zit: motortjes, sensoren zoals licht en druk, en een hoop losse legosteentjes. In de set zit ook de software die je nodig hebt om de robot te programmeren.
Voordelen en nadelen: Het voordeel van LEGO is natuurlijk dat het handig samenwerkt met andere LEGO die je al hebt, dus je makkelijk een groter bouwwerk kan maken. Ook zitten er bij de set al een hoop voorbeeldrobots, zie ook het plaatje hierboven. Die kun je makkelijk namaken, en je dan voor een dans laten inspireren. Ook voor redden is het vrij makkelijk om voorbeeldjes te vinden voor EV3 of NXT. Tip: Zoek voor redden op “line follower”. Dat heb je al snel een basis.