Welkom bij RobocupJunior

Robots

Er zijn verschillende robot platforms op de markt, waarmee leerlingen zelf een robot kunnen bouwen en programmeren. De meest gebruikte robots geven we hieronder weer.Lego EV3

De nieuwe EV3 robot van Lego

De Lego EV3 robot is de opvolger van de [NXT robot]. Deze robot heeft een krachtige ARM processor, nieuwe sensoren, nieuwe software en veel meer geheugen.

Net als bij de NXT zijn er van de EV3 twee versies te koop. Een consumentenversie die in de speelgoedwinkels te verkrijgen is en een educatieve versie die alleen aan scholen verkocht wordt. Deze bevat andere onderdelen dan de consumentenversie. De software voor beide systemen is vergelijkbaar. Voor de schoolversie zijn er veel meer oefeningen opgenomen. De consumentenversie heeft weer meer bouwprojecten, zoals de lopende robot. Kijk bij [bouwinstructie] goed of de robot uit de winkel komt of van school, anders kom je onderdelen te kort om de robot te bouwen.

 

Onderdelen

EV3 Intelligente steen: 32-bit ARM-9 processor met 16 MB Flash en 64 MB RAM-geheugen. De steen heeft 4 input poorten voor de sensoren en 4 output poorten voor de motoren. De LCD display laat zien wat er in de steen gebeurt en het speakertje geeft geluidjes als het nodig is.

2 Interactieve Servo motoren: Deze motoren hebben ingebouwde draaisensors om de snelheid en positie te kunnen meten.

1 Mini motor. Dit motortje is veel kleiner dan de Servo motoren en heeft een hoger toerental maar is minder krachtig.

Oplaadbare batterij: Naast gewone batterijen kun je ook de EV3 steen voeden met een oplaadbare batterijen of een accu. De consumentenversie wordt geleverd zonder accu.

Transformator: Hiermee kun je de EV3 steen via het stopcontact voeden. Wordt aangesloten op de oplaadbare batterij.

Geluids Sensor: Kan geluid horen zoals ons oor het hoort. Daarnaast kan het ook patronen in geluid herkennen en geluidsverschillen herkennen.

Ultrasonic Sensor: Zendt onhoorbaar geluid uit en vangt dit weer op. Kan hierdoor waarnemen op wat voor afstand objecten staan. Deze sensor wordt bij de educatieve versie standaard meegeleverd. Als je deze sensor wilt gebruiken samen met de gratis consumentenversie van de software dien je eerst het sensorblock in je software te installeren.

Infrarood Sensor en afstandsbediening. Deze afstandssensor wordt standaard bij de consumentenversie geleverd in plaats van de ultrasone sensor. Wil je hem gebruiken met de educatieve versie van de software dan dien je het sensorblock apart te installeren.

Touch Sensor: Drukknop sensor. Reageert op druk of geen druk.

Kleuren Sensor: Kleuren sensor kan verschillende kleuren onderscheiden. Kan ook gebruikt worden als gewone lichtsensor.

Gyro Sensor: Meet de stand van de sensor. Kan onder andere gebruikt worden om een balancerende robot te bouwen.

Extra bij te bestellen onderdelen:

Infrarood Bal Sensor: Deze wordt gebruikt bij de JuniorSoccer wedstrijd. Het bijbehorende software block is echter minder uitgebreid dan bij de NXT versie.

Kompas Sensor: Met deze sensor weet de robot op welke plek bij zich bevindt en in welke richting hij kijkt.

Voor- en nadelen

Deze nieuwe robot kan natuurlijk meer dan de oude. Zo heeft hij meer sensoren, waardoor er meer mogelijkheden zijn. Het grote verschil is het extra geheugen en de aansluitingen voor USB apparaten zoals een WIFI adapter. De EV3 werkt met het Linux Operating System en heeft een aparte poort voor een micro-SD kaart. Het voordeel hiervan is dat andere firmware via deze SD kaart kan worden ingelezen, waardoor wisselen van firmware tot het verleden behoort. Door het gebruik van Linux is wel de opstarttijd veel langer dan bij de NXT.

Lesmateriaal

Er is speciaal lesmateriaal gemaakt voor de nieuwe EV3. Hiermee kun je zonder hulp van je docent of ouders mee aan het werk. Kijk voor lesmateriaal in de download sectie..

Waar te koop

Voor scholen is het te koop bij verschillende organisaties zoals CMA en Heutink. Zelf kun je kijken via het internet bij www.lego.com/mindstorms. De prijs van de EV3 robot is ongeveer 350,00 €. Kijk ook eens bij de website www.lossestenen.nl waar 2e hands Lego wordt aangeboden.

 
Lego NXT

De NXT robot van Lego

De Lego NXT robot is de opvolger van de populaire [RCX robot]. Maar deze robot heeft een  krachtiger processor (verwerkingseenheid), nieuwe sensoren en nieuwe software. Deze robot is inmiddels opgevolgd door de EV3 maar blijft tot eind 2015 nog in productie. De nieuwe EV3-G software is ook geschikt om de NXT mee te programmeren. Zorg er dan wel voor dat eerst de meest recente versie van de firmware (V1.31) is geinstalleerd. Dit kan alleen met de NXT-G software worden gedaan.

Er zijn van de NXT robot twee versies te koop. Een consumentenversie die in de speelgoedwinkels te verkrijgen is en een educatieve versie die alleen aan scholen verkocht wordt. Deze bevat andere onderdelen dan de consumentenversie. De software voor beide systemen is vergelijkbaar. Voor de schoolversie zijn er veel meer oefeningen opgenomen. De consumentenversie heeft weer meer bouwprojecten, zoals de lopende robot. Kijk bij [bouwinstructie] goed of de robot uit de winkel komt of van school, anders kom je onderdelen te kort om de robot te bouwen.

Onderdelen

NXT Intelligente steen: 32-bit microprocessor met meer Flash-geheugen. Het Flash geheugen zorgt ervoor dat als er geen stroom meer op de NXT staat je programma’s er nog steeds op blijven staan. De steen heeft 4 input poorten voor de sensoren en 3 output poorten voor de motoren. De LCD display laat zien wat er in de steen gebeurt en het speakertje geeft geluidjes als het nodig is. (Een piezo speaker kan slechts een enkele frequentie weergeven en wordt een beeper genoemd. Hier wordt gebruik gemaakt van een echt speakertje en geen piezo)

3 Interactieve Servo motoren: Deze motoren hebben ingebouwde draaisensors om de snelheid en positie te kunnen meten.

Oplaadbare batterij: Naast gewone batterijen kun je ook de NXT steen voeden met een oplaadbare batterij.

Transformator: Hiermee kun je de NXT steen via het stopcontact voeden. Wordt aangesloten op de oplaadbare batterij.

Geluids Sensor: Kan geluid horen zoals ons oor het hoort. Daarnaast kan het ook patronen in geluid herkennen en geluidsverschillen herkennen.

Ultrasonic Sensor: Zendt onhoorbaar geluid uit en vangt dit weer op. Kan hierdoor waarnemen op wat voor afstand objecten staan.

Touch Sensor: Drukknop sensor. Reageert op druk of geen druk.

Light Sensor: Licht sensor kan op de ondergrond verschillende kleuren en de Robocup voetbal zien. Kan ook daglicht en licht van een lamp opvangen.

Extra bij te bestellen onderdelen:

Acclerometer Sensor: Meet de versnelling.

Compas Sensor: Met deze sensor weet de robot op welke plek bij zich bevindt en in welke richting hij kijkt.

Voor- en nadelen

Deze nieuwe robot kan natuurlijk meer dan de oude. Zo heeft hij veel meer sensoren, waardoor er meer mogelijkheden zijn. Op de basisschool en onderbouw VO zul je echter niet meer nodig hebben dan de sensoren die ook bij de RCX steen geleverd worden. Het grote verschil is alleen de ultrasone sensor. Daarnaast heeft hij het voordeel dat bij batterij wisselingen je niet het risico loopt dat je alles wat in de steen is opgeslagen kwijt raakt. Bij de RCX kun je natuurlijk voorzichtig batterij voor batterij verwisselen, maar je blijft een risico lopen , wat niet zo is bij de NXT steen. Mocht je echter van bouwen houden en graag robotjes uit elkaar halen om ze te verbeteren, dan is de RCX beter (maar deze wordt niet meer verkocht). De nieuwe robot is namelijk gemaakt van technisch lego, wat veel steviger constructies mogelijk maakt.. Hieraan schuilt dan ook het nadeel. Wil je een stukje veranderen dan moet de hele robot uit elkaar. Trok je bij de RCX alles los, nu moet je alles achterstevoren uit elkaar halen. De NXT programmeertalen verschillen niet veel van de RCX-talen. Beide programma’s zijn goed te gebruiken.

Lesmateriaal

Er is speciaal voor de bovenbouw basisschool en onderbouw VO [lesmateriaal] geschreven. Hiermee kun je zonder hulp van je docent of ouders mee aan het werk. Kijk voor lesmateriaal hier.

Waar te koop

Voor scholen is het te koop bij verschillende organisaties zoals CMA en Heutink. Zelf kun je kijken via het internet bij www.lego.com/mindstorms. De prijs van de NXT robot is ongeveer 325,00 €. Kijk ook eens bij de website www.lossestenen.nl waar 2e hands Lego wordt aangeboden.