De League Dansen geeft jou de vrijheid om robotica te ontdekken op een vrije en creatieve manier. In deze competitie is het de bedoeling dat je een robot bouwt die (misschien samen met jouw team) een geweldig show geeft met beeld en muziek. In deze competitie wordt je niet alleen beoordeeld op de robotica skills, maar ook op versiering, verhaal en plezier. 

Hoe begin ik met de League Dans?

De robot :

Je begint natuurlijk met een robot. Daar mag je alles kiezen als de robot maar zelfstandig kan bewegen. Dat wil zeggen: zonder stroomsnoer en zonder afstandsbediening. Voor als je nieuw bent in de robotica hebben we wel wat aanraders voor je. Hier beneden staan ze even op een rijtje:

Als je een robot hebt, ben je al goed onderweg. Dit zal de basis geven voor het verplaatsen, maar ook dingen zoals lampen en bewegende ledematen. Zo’n robot kan al indrukwekkend zijn en dat wordt alleen maar beter als deze mooier gemaakt wordt en versierd. Dat kan op allemaal verschillende manieren zoals K’nex, papier maché en verf.

Veld:

Nu je een mooie robot heb bedacht, is het tijd om te bedenken hoe je show er uit ziet. Zonder een veld, is er echter geen show! Gelukkig is het veld in deze wedstrijd vrij simpel. Het veld is 4 meter breed en 3 meter diep. Deze wordt bij de wedstrijd zelf gemarkeerd met een 3 cm brede duct tape lijn. Mocht je dit podium na willen maken thuis of op school, let dan wel op! Niet alle vloeren blijven heel als je er tape op plakt. Vraag dit dus aan de ouders of docenten voordat je het veld maakt.

Uitdagingen :

Tijdens het maken, programmeren en versieren van je robot, en het bedenken van je show, zal je zeker wat uitdagingen vinden. Zo zal je een oplossing moeten vinden voor:

– In het veld blijven:

Dit kan op 2 manieren. De eerste manier is heel goed weten hoe je robot gaat bewegen (en dit kan flink veranderen als de batterij erg vol of bijna leeg is). De tweede manier is het kunnen detecteren van de zwarte lijn. Dit zou kunnen met bijvoorbeeld een licht of reflectie sensor.

– Verschillende ondergronden:

Nu is het ook zo dat niet alle vloeren gelijk zijn. Het kan zijn dat vloer van je oefenveld ruwer is dan op ons podium. Dan zou de robot weg kunnen slippen, en niet in beweging komen. Dit zou je kunnen oplossen met wielen met meer grip, of juist meer of minder gewicht. Het zou handig zijn als je de robot bijvoorbeeld zou kunnen verzwaren of verlichten. Test ook zeker je robots op verschillende vloeren!

Overig en hulp:

Verder zal het een misschien een uitdaging zijn om een show te bedenken of het geluid, beeld en dans tegelijk te laten lopen, of loop je tegen iets compleet anders aan. Robotica is een vak wat bestaat uit problemen tegen komen en die weer oplossen. Gelukkig hoeft dat niet alleen. Je kan je teamgenoten, maar ook andere teams om advies vragen! Daarvoor is hier beneden een link:

Discord

Je kan ook mailen naar dansen@robocupjunior.nl.