Voetbal, ook wel RoboCupJunior Soccer 1:1, is een spannende competitie waar robots 1 tegen 1 strijden om zo veel mogelijk goals in het andere doel te maken in 2 helften. Er wordt gespeeld met een officiële wedstrijdbal die pulsen uitzend van infrarood licht die door sensoren op de robot ontvangen kunnen worden om de bal te vinden. Dit in combinatie met sensoren zoals lichtsensoren, een kompas of een gyroscoop staat de robot toe om geheel autonoom te kunnen voetballen!

Hoe begin ik met de League Redden?

De robot:

De robots die worden gebruikt bij voetbal zijn vaak de meest geavanceerde robots die we zien bij de RoboCup Junior. Er zijn twee categorieën robots waar succesvolle voetbal robots mee worden gebouwd. De eerste categorie is de Technische Lego robots, ook wel bekend als Lego Mindstorms, NXT, EV3 of de nieuwe Inventor lijn. De tweede categorie is de “zelfbouw” robots. Dit zijn robots die vaak gebaseerd zijn op Arduino’s of Raspberry Pi’s.

Beide categorieën van Robots hebben hun eigen voor- en nadelen. Waar de Lego categorie simpeler en makkelijker is om mee te beginnen dan de zelfbouw robots, is het ook gelimiteerd. Vooral door het aantal aansluitingen voor motoren en sensoren op de Brick van Lego robots. Hier heb je als je zelf een robot bouwt geen last van. Waar je wel tegen aan zult lopen, is dat bij het zelf bouwen van een robot veel dingen last minute stuk kunnen gaan omdat de onderdelen die worden gekocht soms minder robuust zijn of per ongeluk een draadje verkeerd aangesloten wordt. Lego onderdelen dragen de reputatie van Lego met zich mee: Haast niet te slopen. Welke robot je ook maakt, het is altijd slim om extra onderdelen mee te nemen voor als er iets gebeurd of je nog iets wilt uitproberen.

Veld:

Het speelveld dat wordt gebruikt bij voetbal staat gedetailleerd omschreven in het reglement, onder aan deze pagina te vinden. De ondergrond van dit speelveld bestaat uit vilt. Om dit zo goed mogelijk te standaardiseren zal dit jaar een nieuw officieel veld gemaakt worden. We zullen ook een tutorial maken met alle details, zoals viltleverancier, om dit veld te maken. Dit zal gedeeld worden in de nieuwsbrief en op deze pagina!

De bal die wordt gebruikt is een officiële wedstrijd bal. Check beneden op deze pagina voor een linkje om deze te kopen of iets anders te regelen.

Uitdagingen:

Bij het bouwen en programmeren van een robot om mee te gaan doen aan de RoboCup Junior Voetbal 1:1 League komen natuurlijk een aantal uitdagingen kijken. Wij van de RoboCup Junior denken graag met je mee, en hebben daarom een lijstje van tips waar je aan moet denken en vaak voorkomende uitdagingen gemaakt!

 • Hoe herken je waar de bal is? -> gebruik een infra rood sensor! 
 • Hoe zorg ik dat mijn robot niet uit het veld rijdt? -> gebruik licht/kleurensensoren!
  • Tip: Gebruik er meer dan 1, dit verlaagt je kans om per ongeluk de verkeerde kant (dus het veld uit!) op te rijden
 • Hoe zorg ik dat mijn robot grip heeft op het veld? -> kies de juiste wielen!
  • Experimenteer vooral met de grootte van de wielen en het materiaal!
 • Hoe maak ik mijn robot meer manoeuvreerbaar? -> gebruik bijvoorbeeld 3 omni wielen in plaats van 2 normale wielen.
 • Hoe zorg ik er voor dat mijn robot vaker scoort? -> Creëer een kick mechanisme dat de bal weg schiet of gooit.
  • Let op: deze mag niet te sterk zijn! Zie het reglement voor de eisen.
 • Hoe weet mijn robot waar hij is op het veld? -> Bepaal de oriëntatie door middel van het meten van het magnetisch veld met een kompas sensor of gyroscoop!
  • Tip: (Bijna) alle motoren en sensoren creëren ook een magnetisch veld wat je magnetisch veld sensor kan storen! Over het algemeen is het slim om deze dus zo ver mogelijk van de motoren en andere sensoren af te plaatsen.
 • Hoe weet mijn robot waar de andere robot is op het veld? -> Gebruik een camera? Gebruik druk sensoren?
  • Of heb jij een ander goed idee?
Overig en hulp:

Kijk hier om een officiële wedstrijd bal te kopen.

Als je nog aan het oriënteren bent en nog niet zo’n bal wilt kopen, dan is er een mogelijkheid om er eentje te lenen van ons! Neem dan contact met ons op via: info@robocupjunior.nl !

Volledige wedstrijdregels:

Zie hieronder de gedetailleerde regels van Voetbal. Als er vragen of onduidelijkheden over zijn, stel je vraag dan op Discord, of mail naar Rick@robocupjunior.nl!